Цени на скрап по света

Към настоящите дати, цената на скрап по света, значително се покачи. За тон предадени на старо железа, черни и цветни метали хората могат да получат от $ 3 до 400 $. Това показват данни от световната скрап индустрия. Към тях се отнасят и цифрите за шредирен скрап, които варират в диапазона от $ 402-408 за тон. Като малък обеми в рамките на пазара се обръща внимание и над поскъпване на рупия, а това от своя страна отваря възможности и през скрап вносителите.

За продуктите от метален произход от Близкия изток не се забелязват съществени разлики. Така например по проведени проучвания става ясно, че скрап в Турция расте под влиянието на суровинни поръчки получавани от страните от Европа и САЩ. За разлика от тях занимаващите се с валцувани продукти отбелязват значителен спад в търсене.

От началото на зимата в Турция се забелязва намаляване на активността.

Така обменния курс става нестабилен спрямо турската лира, а това довежда до намаляване на цените на стоманени продукти и на самия пазар. Извършват се покупки, които са направени в резултат на по-малки партии и цени на арматури.

Само през последните няколко месеца Турция изнася тонове арматура за Египет. Освен в Египет износа на арматури не е голям.

За Ирак, която е натрупала тонове резерви активността намалява. Цените варират между 500 и 580 $ на тон. Въпреки това в Дубай се очаква съживяване на строителната индустрия. По не по-различен начин стоят въпросите с Ливан, Китай, Украйна. Цените не се променят за страните от Близкия Изток. Очакванията са цените на скрап продуктите да се покачат, нищо, че останалите продукти нямат особено движение.